Bułeczki cynamonowe z masłem orzechowym i gorzką czekoladą. Sprawdzą się na śniadanie, jako przekąska w ciągu dnia lub jako deser. Są chrupiące, mocno orzechowe i rozpływają się w ustach. Upiekłam je w niecałe pół godziny, gdy okazało się, że wieczorem przyjdą goście. Zawsze mam w zamrażalniku ciasto francuskie, które jest idealne w sytuacjach awaryjnych. Jeśli wolicie słodsze desery, gorzką czekoladę zamieńcie na mleczną.
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
5 łyżek masła orzechowego (u mnie niesolone)
6 kostek gorzkiej czekolady
pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
1. Ciasto francuskie rozwiń i posmaruj masłem orzechowym, zachowując 1cm odstęp od brzegu. Gorzką (lub mleczną) czekoladę zetrzyj na tarce i rozłóż równomiernie na ciasto francuskie z masłem orzechowym. Całość posyp cynamonem.
2. Ciasto zwiń ciasno wzdłuż dłuższego brzegu i pokrój w grubsze plastry. Ułóż każde ciastko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 20-25 min w temperaturze 180 stopni (bułeczki urosną i zarumienią się od spodu). Poczekaj, aż wystygną i podawaj.
Pysznie się prezentują!
OdpowiedzUsuńmuszę takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają :) Zjadłabym z wielką przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńAle smakowite, ale chyba za krótko były w piekarniku.
OdpowiedzUsuńwww.natalia-i-jej-świat.pl
Nie były za krótko, od spodu są mocno zarumienione. Mój piekarnik nie piecze od góry ;)
UsuńNa pewno smaczne ;)
OdpowiedzUsuńŚlinię się na myśl o każdej słodkości z dodatkiem masła orzechowego. Jestem od niego uzależniona:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię połączenie masła orzechowego i czekolady :)
OdpowiedzUsuńoff white
OdpowiedzUsuńfear of god
paul george shoes
off white shoes
off white outlet
jordan shoes
jordan
bape shoes